2018-10 / Döviz Kredisi Kullanımına Getirilen Sınırlamalar ve Bağımsız Denetim Zorunluluğu

SİRKÜLER RAPOR

Tarih:30.04.2018

Sayı:2018/HD-10

Konu:Döviz Kredisi Kullanımına Getirilen Sınırlamalar ve Bağımsız Denetim Zorunluluğu

 

1.Döviz ve Dövize Endeksli Kredi Kullanımına Getirilen Sınırlamalar;

25.01.2018 Tarih ve 30312 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2018/11185 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda değişiklikler yapılmış ve döviz kredisi kullanımında belirli kural ve sınırlamalar getirilmiştir.
Buna göre;
  • Döviz geliri olmayan Türkiyede yerleşik tüzel kişiler yurtiçi ve yurt dışından döviz kredisi temin edemeyecektir.
Aşağıdaki hallerin varlığı durumunda, kullanılacak döviz kredilerinde döviz geliri şartı aranmayacaktır.

-Kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ile Türkiye’de yerleşik finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketlerinin kullanacakları döviz kredileri.

-Kullanım tarihinde kredi bakiyesi 15 milyon ABD doları veya üzerinde olan Türkiye’de yerleşik tüzel kişilerce kullanılacak döviz kredileri.

-Yatırım teşvik belgesi kapsamında kredi almaları öngörülen Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından kullanılacak döviz kredileri ile 24/12/2007 tarihli ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın eki (I) sayılı listenin 17 nci sırasında sayılan gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan makine ve cihazların (kullanılmış olanları ile aksam, parça, aksesuar ve teferruatları hariç) finansmanı için kullanılacak döviz kredileri.

-Uluslararası ilana çıkılan yurt içi ihalelere ilişkin faaliyetlerle ilgili olarak ihaleyi kazanan Türkiye’de yerleşik kişilerin veya Savunma Sanayii Müsteşarlığınca onaylanan savunma sanayii projelerini üstlenen Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri.

-Kamu özel işbirliği modeli kapsamında gerçekleştirilecek projeleri yürütmekle görevli olan Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz krediler

-İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere ilişkin bağlantılarını ve muhtemel döviz gelirlerini tevsik etmek kaydıyla, son üç mali yılda döviz geliri olmayan Türkiye’de yerleşik kişilerin tevsik ettikleri muhtemel döviz gelirleri toplamını aşmayacak şekilde kullanacakları döviz kredileri.

-Bakanlıkça belirlenecek esaslar dâhilinde Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri.
  • Döviz geliri olan Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtiçi ve yurt dışından kullanacakları döviz kredilerinin tutarı, kullanım tarihinde, krediyi kullananın kredi bakiyesinin 15 milyon ABD dolarının altında olması durumunda, kullanılmak istenen kredi tutarı ile mevcut kredi bakiyesi toplamı son üç mali yılın döviz gelirleri toplamını aşamayacaktır.
-Kredi bakiyesi 15 milyon ABD Dolarının altında olan Türkiye’de yerleşik kişilerin döviz kredisi kullanım talepleri sırasında son üç mali yıla ilişkin döviz gelirlerini mali müşavirler tarafından onaylanmış belgelerle tevsik etmeleri zorunludur.

 -Bankaların, finansal kiralama şirketlerinin, faktoring şirketlerinin ve finansman şirketlerinin yurt dışındaki şubeleri (bankaların off-shore şubeleri dâhil, serbest bölge şubeleri hariç) tarafından kullandırılan kredi bakiyesinin son üç mali yılın döviz gelirleri toplamını aştığının sonradan tespit edilmesi durumunda, kullanılan kredilerin aşıma neden olan kısmı geri çağırılacak veya Türk Lirası krediye dönüştürülecektir.
  • Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler, yurtiçi ve yurt dışından döviz kredisi kullanamayacaktır.
  • Türkiye’de yerleşik kişiler dövize endeksli kredi kullanamayacaktır.
  • Döviz gelirinin hesabında, ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerden elde edilen gelirler dikkate alınacaktır.

2.Döviz ve Dövize Endeksli Kredilerin TC Merkez Bankasına Bildirimi ve Bağımsız Denetim;

17.02.2018 Tarih ve 30335 sayılı Resmi Gazete’de TC Merkez Bankası tarafından yayımlanan döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerin TC Merkez Bankası tarafından izlenmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik ile, belirli tutarı aşan döviz ve dövize endeksli kredilerin belirli periyotlarla Merkez Bankasına Bildirimi ve bağımsız denetim yaptırma zorunluluğu getirilmiştir.
 Buna göre;
  • Yurt içinden ve yurt dışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerinin toplamı ilgili hesap döneminin son iş günü itibarıyla 15 milyon ABD doları ve üstünde olan firmalar, veri formu ile talep edilen bilgileri, açıklama formuna uygun olarak TC Merkez Bankasına müteakip hesap döneminden itibaren bildirmekle yükümlü tutulmuştur.
 Kredi tutarlarının ABD doları karşılığı, ilgili dönemin son iş gününe ilişkin Resmî Gazete’de yayımlanan döviz alış kuru kullanılarak belirlenecektir.

 Bildirimle yükümlü olunup olunmadığının belirlenmesinde, firmanın yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredileri toplamı hesaplanırken, varsa son hesap dönemine ilişkin TMS’lere göre hazırlanan finansal durum tablosu, TMS’lere göre hazırlanmış finansal durum tablosunun bulunmaması durumunda ise vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan bilanço dikkate alınacaktır.

 Bildirimler, finansal raporlama çerçevesine uygun olarak ilgili yılın 31 Mart, 30 Haziran ve 30 Eylül tarihlerinde sona eren ara hesap dönemleri için takip eden birinci ayın sonuna kadar ve 31 Aralık tarihinde sona eren yıllık hesap dönemi için takip eden üçüncü ayın sonuna kadar tamamlanacaktır.
  • Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde bildirim yükümlülüğü olan firmalara, yükümlülüğün başladığı tarihten itibaren 60 gün içinde, Kamu Gözetim Kurumu (KGK) tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu veya denetim üstlenen bağımsız denetçi ile denetim sözleşmesi yapma zorunluluğu getirilmiştir.
Yıllık hesap dönemine ilişkin bildirilen verilerin denetimi, bu verilerin ara dönemlerde bildirilen veriler ile tutarlılığının denetimi de dahil, denetçi tarafından KGK düzenlemelerine uygun olarak izleyen yılın 31 Mayıs tarihine kadar tamamlanacaktır.

 Denetçi, denetim sözleşmesini, Sisteme yüklediği raporları KGK düzenlemelerinde belirlenen süreler içerisinde KGK’ya bildirecektir.

 TC Merkez Bankası, doğru veya tam olmayan verileri onaylayan veya belirlenen denetim sürelerine uymayan denetçi hakkında KGK’ya bildirimde bulunacaktır.

 

Saygılarımızla,

HİSAR DENETİM

 

İbrahim ÇİFTCİ

Yeminli Mali Müşavir

 

Sami OKUTAN

S.M. Mali Müşavir

 

1876 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


HİSAR DENETİM


Hisar Denetim, 2004 yılından bu yana faaliyet gösteren, vergi danışmanlığı, yeminli mali müşavirlik, bağımsız denetim ve yönetim danışmanlığı hizmetleri ile muhasebe desteği veren profesyonel bir organizasyondur.

BİZE ULAŞIN

Hisar Denetim

Merkezefendi Mah. Mevlana Cad.Tercüman Sitesi A-2 Blok Kat:8 Daire:34 Cevizlibağ / Zeytinburnu / İstanbul

Tel : 0(212) 679 09 43

Faks : 0(212) 679 09 46

E-Posta : info@hisardenetim.com.tr

SOSYAL MEDYA

© Copyright 2018 Hisar Denetim